Home ReisverhalenBalkan, westelijk Albanië najaar 2012

Albanië najaar 2012

door Chris
Albanië najaar 2012

Help, de camera verzuipt!

Chris: Over de Bosnische grens zien we al gauw het restaurant waar we in 2010 erg lekker hebben gegeten. We krijgen een gratis voorafje: vispastei met heerlijk bruin en wit brood met zaadjes. Van de vleeskaart hebben ze slecht één gerecht voorradig en met een dikke laag gorgonzolasaus is dat zalig, inclusief vier drankjes en fooi slechts 20 euro.

Het uitzicht op het naast het terras gelegen snelstromende beekje met de eenden is ook weer erg leuk: één eend heeft namelijk geen zin in natte voeten, vanaf de kant lukt het hem slechts met heel veel moeite om twee stukjes brood te bemachtigen.

Bij de iets verderop gelegen Kravica watervallen willen we nu ook gaan zwemmen, er is een trap gemaakt, dus even zweten in de hitte, maar de beloning is groot! Alhoewel diverse busladingen jong en oud worden uitgespuwd, is er ruimte genoeg voor iedereen om om te kleden en te water te gaan.

De watervallen zijn namelijk aan de overkant, je moet een paar meter door het frisse water zwemmen. Helaas gaat bij deze actie onze onderwatercamera kapot: er komt water in! Gelukkig kunnen de gemaakte foto’s wel op de laptop worden gezet, maar de volgende foto’s blijven wazig.

Verderop vinden we aan dezelfde rivier een prima en rustige overnachtingsplek.

12 september
Ik maak een heerlijke ochtendwandeling langs de rivier en dan gaan we samen badderen in de rivier tussen de waterplanten en het riet.

Een nieuwe camera

We rijden naar Capljina waar we hopen een nieuwe camera te vinden. Binnen één uur hebben we de juiste winkel gevonden en hebben vijf mensen ons geholpen bij het zoeken naar de juiste camera: een schattig groen ding, dat na enig prutsen ook Nederlands spreekt, met maar liefst 14,1 megapixels. Toch, inclusief geheugenkaart van twee gieg, maar 130 euro en twee jaar garantie (altijd handig voor als je weer eens in de buurt bent).

Opgelucht en blij vervolgen we onze weg langs het Hutovo Blato: een moerasgebied met honderden vogels.

We gaan hier de heuvels/bergen in en bezoeken enkele mooi gelegen kerkjes. Bij het dorp Hutovo verkennen we een overwoekerd terrein met een oude kula (toren) en iets wat lijkt op schoorstenen:

Bij Ravno lopen we een restaurant binnen en vragen een man we of we wat kunnen eten. Een andere man vertaalt: er is geen voedsel meer. Een volgend restaurant lijkt gesloten, dan maar naar even doorrijden naar Trebinje. Een grote bosbrand vlak voor deze stad doet denken aan de televisiebeelden van de vele bosbranden in Bosnië van een paar weken geleden: je zag beelden van ontploffende mijnen die nog steeds overal liggen.

We eten heerlijk in Trebinje op een mooi plein, een luid toeterende stoet rijdt door de stad, bruiloft?, verkiezingen? In Nederland worden op dit ogenblik onze stemmen uitgebracht. We lopen nog even door dit leuke stadje, het pinnen gaat wat onhandig, maar lukt uiteindelijk wel.

Overnachting naast natuurlijk zwembad

We rijden langs de oude overnachtingsplek van 2 jaar geleden: het kerkeilandje ligt nog wat dieper in het water. Bij Župa vinden we een mooie overnachtingsplek met “zwembad”.

Omdat de doorgaande weg hier vlak boven loopt, zoeken we eerst nog even verder tot aan de grensovergang met Montenegro, maar we keren toch terug en zetten de bus zo recht mogelijk op een kleine parkeerplaats naast de afgrond. Straks in het donker goed opletten dus! We proberen eens wat langer wakker te blijven: 21.45, een record! De melkweg is weer prachtig en de stembureaus sluiten in Nederland! Onze politieke verslaggeefster vanuit Nederland sms’t de teleurstellende en verrassende resultaten.

13 september
Vannacht een paar regendruppels en onweer gehad. ’s Ochtends ook af en toe een buitje, maar de temperatuur blijft aangenaam. Tussen de buitjes door gaan we zwemmen op deze prachtige plek. Lekker diep, schoon water, gemakkelijk in en uit te komen, wat wil je nog meer! (iets warmer misschien?)

Bij de lokale grens mogen we niet door: we moeten terug naar de grotere grens en daar zien we meteen ook weer de aardige douanier die gisteren bij de lokale grens zijn hulp aanbood bij het zoeken naar een plek. Lees maar verder op pagina 3.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie