Home ReisverhalenBalkan, westelijk Montenegro najaar 2009

Montenegro najaar 2009

door Chris
Sveti Stefan in Montenegro

Spannende duikbotentunnels in de Neretva-delta (Kroatië)

Na de grens eten we aan de doorgaande weg bij een panorama-restaurant.

We rijden langs Dubrovnik naar Prapatno op het schiereiland Pelješac in een baai aan de zuidkant vlakbij Ston. Hier is een mooie en schone camping onder olijfbomen. We staan hier op een achterafplekje over het eerste bruggetje:

22 september
Vandaag maar eens wat noordelijker zien te komen… 40 kilometer, dat moet toch lukken? Eerst koffie in de zon om 7.45 en dan koken we onze beroemde “zwervereieren”. Op het ondiepe strand valt weinig te zien bij het snorkelen, douchen en wegwezen.
We rijden langs Ston met een camper op de hielen, slaan linksaf op de kustweg richting Split, passeren tweemaal de Bosnische grens (voor 18 overgebleven Bosnische marken kopen we chocola, bier en water) en slaan dan 2,5 kilometer voorbij Klek af naar een verlaten strand in de Neretva-delta met een heuse duikbotentunnel! Die gaan we eerst verkennen! Spannend!

Om erin te kunnen moet je kiezen: hangend aan een stang een paar meter op een richeltje boven het diepe water. Of door een donker en smerig tunneltje. Aan het eind van de grote tunnel gaat een trap omhoog, ontsnappingsroute?

In het diepe water zitten enorme scholen kleine vissen:

De baai is idyllisch met wat hutjes en oude caravans, in de zomer kamperen hier waarschijnlijk heel wat families.

Dan besluiten we dat we hier wel kunnen overnachten bij een oude caravan met een schaduwrijke boom.

Snorkelen in de idyllische baai

De noordkant van de baai is het mooist om te snorkelen. Er komen wat mensen die gaan vissen op de zee. Een trekker is op de heuvel bezig om een wijnveld aan te leggen, centimeter voor centimeter gaat hij vooruit waarbij met een hels kabaal de rotsbodem verpulvert wordt. Als Ton voor de derde keer gaat snorkelen rijdt de trekker weg, heerlijk, wat een rust!

Als het allang donker is komen de groepjes vissers weer terug, alleen een opa die in zijn eentje de zee op peddelde is nog niet terug om 23.00, moeten we ons zorgen maken of gaan we slapen? We kiezen voor het laatste.

23 september
Alweer vroeg wakker, koffie, diarree, ontbijt met eieren, zwemmen en snorkelen, we zien een klepperende grote schelp. De trekker is alweer bezig, en vlak voor het inslapen heb ik opa horen thuiskomen, gelukkig!
Bij het wegrijden zien we de baai van boven. Hier komt ergens de Pelješac-brug die in 2010 klaar zou zijn.

We rijden naar een strand 2 kilometer verderop met de bedoeling daar evt. te overnachten en eerst inkopen te doen. Het blijkt niet geschikt, er wordt net een camping aangelegd. Hier is ook een (veel schonere) duikbotentunnel.

Een shortcut langs de kust naar Blace lukt niet. Via een aantal dorpjes rijden we om en komen zo wel in Blace. Bij een superklein winkeltje kopen we alles wat we nodig hebben. Het uitzicht over de Neretva-delta is mooi:

Blace is erg mooi gelegen met nauwe straatjes.

De delta van de Neretva

We rijden langs de Neretva naar zee, bij de monding is een camping en daar waar de borden staan met “no-camping”, kamperen de lokale Kroaten er lustig op los.

Helemaal aan het eind, waar de Neretva dus echt uitmondt in de zee, is een kitesurfschool en een visser die geen goede vangst heeft. Hij vertelt dat de bouw van de Pelješac-brug nog niet begonnen is vanwege de crisis. Deze ruim 2 kilometer lange brug zou als onderdeel van de snelweg van Split naar Dubrovnik in 2010 klaar moeten zijn. Zo komt er dus op den duur een verbinding tussen de twee, nu door het Bosnische Neum gescheiden, Kroatische grondgebieden.
We rijden naar de kustweg en kopen aan een stalletje bij een Duits sprekende mevrouw olijfolie, een pot paprika’s, honing en mandarijnen en we krijgen er gratis granaatappelen en tomaten bij.

Toch nog eenmaal naar Murter

Dan over de Neretvabrug naar Ploče waar we lasagne en pizza eten, we vinden geen pomp op het stuk door de bergen naar het begin van de snelweg en dat is nog best ver.

We redden het net tot de eerste pomp op de snelweg. Stom, volgende keer in Ploče tanken, geeft toch altijd een beetje stress.
We rijden op de snelweg door tot Murter. Daar is het beduidend minder druk dan op de heenweg en kunnen we op onze favoriete plek staan.

We relaxen hier nog twee volle dagen, zien bijzondere vissen en een octopus! Navraag bij Ger, onze duikvriend uit Biograd, leert ons dat de langwerpige vissen op de linker foto gepen zijn, verre familie van het zeepaardje. Ze zwemmen steeds vlak onder het wateroppervlak en hebben een hele lange snuit. Op de rechter foto een octopus die net van kleur verandert omdat er een vis in de buurt komt.

Op zaterdag aanvaarden we dan toch de thuisreis. De tolpoortjes in Slovenië staan er nog, we sjezen erlangs.

Aan de Chiemsee in Zuid-Duitsland geven we onze laatste broodresten aan de zeemeeuwen.

Dertig kilometer voor Kassel slapen we 8 uren, gewoon dus op een raststätte. Hier roken we onze laatste sigaret, in Nederland willen we niet meer roken! Tien jaar later kan ik wel zeggen dat dit gelukt is, al was het eerste jaar zwaar.

Om 13.00 zondagmiddag zijn we weer thuis, waar we waarschijnlijk weer zo’n half jaartje gaan werken. Voordat we genieten van een volgende, hopelijk net zo geweldige reiservaring! We hopen dat je als lezer net zo genoten hebt en wellicht plannetjes hebt kunnen maken voor een eigen reis.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Rail sailer 13 maart 2019 - 13:44

Beste Ton en Chris,
Wat een mooie verslagen maken jullie.
Is het mogelijk om de verhalen/verslagen te downloaden? Wij willen in april naar de Balkan en zouden blij zijn als dat zou kunnen
Blijf genieten en deze mooie verslagen maken
Groet rail

Reply
Chris 15 april 2019 - 11:33

Hoi Rail,

Bedankt voor je compliment! Sorry voor mijn late reaktie, we komen net thuis uit Marokko en ik heb een tijd niet aan de site gewerkt. Ik heb je vraag even doorgestuurd aan mijn zoon, hij helpt me met “Wordpress”, de nieuwe site. Zij antwoord:
Hmm, het makkelijkste is:
Met ‘rechtermuis, opslaan als’ (op een willekeurige plek op een webpagina, behalve op een foto/plaatje) kun je makkelijk een pagina opslaan.
Zo kun je de verhalen offline (want daar gaat het om denk ik?) gewoon lezen.
Zelfs incl. de foto’s volgens mij. Want die zijn al geladen en opgeslagen in de ’tijdelijke internet bestanden’.
Ik heb dit even gecheckt en het werkt, inclusief de foto’s! Ik wens jullie heel veel reisgenot in de Balkan.

Reply

Schrijf een reactie