Home ReisverhalenBalkan, westelijk Montenegro najaar 2009

Montenegro najaar 2009

door Chris
Sveti Stefan in Montenegro

Bosnië: Mostar

Ton: Vlak voor Mostar vinden we een google earth-plekje, er wordt net een nieuwe weg aangelegd dus het ziet er wat anders uit, eerst maar even lopend verkennen na ons vorige avontuur, maar het pad is goed! Chris haalt de auto en ik zoekt het meest geschikte plekje.

Eindelijk het verdiende koude biertje! Het is heerlijk warm, de zon staat precies goed.

Chris: Ik wandel in de hitte nog een uurtje door de vlakte, de enige mens die ik zie is een schaapherdersvrouw met diepe rimpels in haar gezicht en een blauwe paraplu tegen de zon. Ik zie dat ze wel een praatje wil maken, maar dat gaat helemaal niks worden, dus we zeggen elkaar vriendelijk “doberdaan”. Ik zie een brug en besluit tot daar te lopen om toch nog dat leuke meanderende riviertje te zien, maar het staat er droog. Op de terugweg staat halverwege mijn lege bierblikje te wachten om door mij opgeruimd te worden.

Ton vertelt dat hij af en toe gillende dieren heeft gehoord! Hij denkt dat een slang dan een muis heeft gepakt! De zon gaat onder en dan zien we een blauw lichtje op het pad. Uiteindelijk lopen we er naar toe, maar het pad buigt af en het lichtje is gewoon bij een huis. Het is ons opgevallen dat de huizen allemaal rondom de vlakte tegen de heuvels gebouwd zijn, waarschijnlijk loopt die vlakte toch eens in de zoveel tijd vol met water.

12 september
7.00 het is bewolkt maar niet koud
7.30 we ontbijten gezellig op bed want het regent een beetje
8.00 we douchen met zeep en shampoo (voor het eerst deze vakantie!)
8.30 we rijden terug naar de grote weg
9.00 op een uitzichtpunt boven Mostar, winderig en koud

Liever zonder gids

Dan naar het oude centrum, een man zegt waar we moeten parkeren, we rijden om en parkeren in een straatje. Met een andere man, een lokale gids hebben we een heel gesprek over de economische situatie in het Bosnië van na de oorlog, uiteindelijk betalen we 7 euro voor een natgeregend plattegrondje, maar we zijn allang blij dat we niet achter een gids aan hoeven te sjokken. We zien de crooked bridge,

een paar moskeeën en natuurlijk de oude (nieuwe) brug van Mostar. Het is een mooie brug en ook al zegt iedereen dat deze brug lang zo mooi niet is als de oude, de symbolische waarde is enorm. We zien niemand eraf duiken of springen, het weer is er ook niet naar.

Andere sporen van de oorlog:

Het stikt hier van de souvenirwinkeltjes, bedelende zigeuners, kudde’s Japanners en onvriendelijk personeel.

souvenirstraatjes
Mostar
souvenirstraatjes
souvenirstraatjes

Terwijl er buiten een tafel vrij is moeten we binnen naast een bloedhete oven gaan zitten, omdat men geen zin heeft de boel even droog te vegen. We vertrekken en eten ergens anders…..met uitzicht! Pljesvica (o.i.d.) is een dunne platte gehaktbal met erg lekker brood en salade. En 15 euro voor twee op zo’n toplocatie is niet duur.

We rijden richting Nevesinj, zien een vervallen kasteel op de rotsen,

rijden een bochtige weg door een soort maanlandschap en dalen dan door bossen af naar Nevesinj, waar we linksaf slaan naar een meer.

Een stille nacht

Het stikt hier van de mooie plekjes, privé-strandjes, helder water, bomen, vogels, bergen en tot nu toe alleen een schaapherder en een visser. We zetten het busje mooi recht tussen de bomen en installeren ons op een winderig strandje. Toch zo maar even kijken voor een meer beschutte plek.

Chris gaat weer aan de wandel en vindt een vredige, stille plek, windstil, met uitzicht op een zij-arm van het meer. Dat vonden meer mensen want er is een afdakje gebouwd en er ligt veel afval. Het is te veel om op te ruimen, dus we kijken er maar omheen.

Ton gaat vissen en Chris gaat hout sprokkelen. Het is niet echt warm te noemen en als Ton stopt met vissen is hij behoorlijk verkleumd, Chris gloeit van het slepen met takken, en Ton kan ook lekker opwarmen bij het houtvuur, ook al motregent het de hele avond.

13 september
Pas om 9.30 wakker, dat heb je op zo’n (wind)stille plek, je wordt nergens wakker van, of het moeten de eekhoorns zijn. Fotograferen is lastig, ze zijn erg schuchter. Een jager en een schaapherder komen voorbij. We blijven nog even langer hangen op deze mooie idyllische en nu warme plek. Na elven vertrekken we, ik rij nogal snel over de bospaden en een dikke tak knalt tegen de zijruit bij Ton, pang! Niet stuk gelukkig, we rijden rustig verder langs het vele afval, zelfs complete bankstellen zijn hier in de bosjes gepleurd!

Zeven winkeltjes

In Nevesinj zijn alle winkels open ondanks dat het zondag is en we doen zo’n zeven winkeltjes aan, in het ene winkeltje hebben ze wel eieren maar geen brood etc. In Gacko stoppen we even bij een enorme mijn.
Dan rijden we door de Sutjeska-kloof naar Tjentište, waar een monument is, het regent en ziet er niet echt uitnodigend uit. Een paar kilometer verder eten we heerlijk lamsvlees, gekookt in een speciale pot.

Het zonnetje komt er nu een beetje bij. We vullen water bij en rijden naar de brug over de Drina bij Foča waar we tanken. Aan de andere kant van de kloof weer naar het zuiden richting Montenegrijnse grens. De weg is hier belachelijk smal en bochtig voor een grote doorgaande weg zoals die op onze kaart staat. Vanaf Gacko was het eigenlijk al niet goed, maar ze zijn wel overal bezig om de weg te verbeteren. En er zijn genoeg brede stukjes om elkaar te passeren, maar het blijft wel opletten! Dan zien we een bord: rafting-center met camping! Beneden een grote asfaltvlakte met twee Duitse campers, de rafting-centers met campings(?) zijn al gesloten. We vragen een man met puppies, die werkt bij één van de centers of we daar in het gras mogen staan, dobre!

Het regent een half uurtje en dan is het droog genoeg om de omgeving te verkennen. ’s Avonds lezen we in het busje onder de warme wol.

14 september
Om 7 uur wakker, het regent al uren. We kleden ons aan, springen voorin en rijden weg zonder te plassen of koffie te maken. Al vlot zijn we bij de grens, de Bosnische douaniers staan te kleumen in de regen, de Montenegrijnen hebben een gloednieuw grensgebouw met afdak. Lees maar verder op pagina 5.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Rail sailer 13 maart 2019 - 13:44

Beste Ton en Chris,
Wat een mooie verslagen maken jullie.
Is het mogelijk om de verhalen/verslagen te downloaden? Wij willen in april naar de Balkan en zouden blij zijn als dat zou kunnen
Blijf genieten en deze mooie verslagen maken
Groet rail

Reply
Chris 15 april 2019 - 11:33

Hoi Rail,

Bedankt voor je compliment! Sorry voor mijn late reaktie, we komen net thuis uit Marokko en ik heb een tijd niet aan de site gewerkt. Ik heb je vraag even doorgestuurd aan mijn zoon, hij helpt me met “Wordpress”, de nieuwe site. Zij antwoord:
Hmm, het makkelijkste is:
Met ‘rechtermuis, opslaan als’ (op een willekeurige plek op een webpagina, behalve op een foto/plaatje) kun je makkelijk een pagina opslaan.
Zo kun je de verhalen offline (want daar gaat het om denk ik?) gewoon lezen.
Zelfs incl. de foto’s volgens mij. Want die zijn al geladen en opgeslagen in de ’tijdelijke internet bestanden’.
Ik heb dit even gecheckt en het werkt, inclusief de foto’s! Ik wens jullie heel veel reisgenot in de Balkan.

Reply

Schrijf een reactie