Home ReisverhalenBalkan, westelijk Montenegro najaar 2009

Montenegro najaar 2009

door Chris
Sveti Stefan in Montenegro

Langs de zoete en zoute kust van Montenegro

Kennelijk werken beide grenzen nu samen, want er is er maar één. In het dorp Vladimir slaan we rechtsaf. Na een pasje met zendmasten zien we in de diepte het meer van Shkodër liggen, de pier die je vanaf hier ziet blijkt later een mooie overnachtingsplek! Bij een dorp zien we een bord “restaurant aan het meer 4 kilometer”.

Dit is een smalle en bochtige asfaltweg en na 5,7 kilometer kom je bij het meer. We eten in het eenzame en prachtig gelegen restaurant. Er zijn veel watervogels en we horen een oehoe op een van de vele eilandjes. Overnachten bij de pier is volgens de ober oké en we genieten van het weidse uitzicht.

’s Avonds zien we de lichten van Shkodër en het strooilicht van Podgorica pal in het noorden. In een warm windje genieten we van de sterrenhemel.

20 september
Om 9.00 uur branden we het busje uit. We genieten van de warmte, de idyllische plek, de koffie, het uitzicht, een vissend echtpaar en een mierenhoop.

Als een loslopende hond zich niet laat verjagen, gaan we zelf maar weer verder. We kijken nog even bij mooie overwoekerde ruïnes, Ton pulkt de prikdingetjes van onze schoenen, een jongeman met een slecht gebit wijst ons een “kamp”, waarschijnlijk bedoelt hij dat als we hier nog eens willen kamperen dat we dan in zijn tuin kunnen staan.

Rustig aan via een mooie smalle asfaltweg rijden we hoog boven het meer door kastanjebossen naar Murići waar we in het meer willen zwemmen.

Gezellig Virpazar aan het meer

Zo te zien gaat er een prima weg naar toe, maar er zijn veel waterplanten en blubber op de strandjes, dus we rijden bovenlangs verder met zo’n 30 km/uur. We komen vele auto’s tegen maar het passeren gaat gemakkelijk. Schitterend uitzicht hier.

In Virpazar is het gezellig druk op zondag, restaurantjes, souvenirtjes, boottochtjes (met evt. zwemmen) op het meer.

We eten hier kipfilet met ontzettend lekkere aardappelen. Dan rijden we via een tunnel (5 euro) snel naar de kust. De bijbehorende pas bewaren we wel voor een volgende keer. Je komt dan uit op de kustweg en hier moet je naar links afslaan als je naar het noorden wil, dit in tegenstelling wat je zou verwachten omdat de weg net een krul maakt. Ook hier alle winkels open op zondag. Al snel zijn we op de camping bij Sveti Stefan en ons plekje van het voorjaar is nog vrij.

Toen 20 euro voor 6 personen, nu 12,50 voor 2 personen. Chris gaat dagboek schrijven en Ton zwemmen op de “naaktrotsen”. Het is de hele dag lekker warm geweest en we zitten nog steeds om 18.00 in de schaduw al gaat de zon al bijna onder. We vinden een nieuw verlaten strand pal onder de camping, volg het pad vanaf de vier rioolbuizen/afvalbakken in de buurt van de receptie.

In het donker lopen we weer terug. Het is een zwoele avond.

21 september
We gaan zwemmen en foto’s maken op het schitterende strandje.

Bij het busje lunchen we warm en we vertrekken, na drie kwartier zijn we bij het pontje over de baai van Kotor en 20 minuten later al aan de overkant.

Via een druk gebied bereiken we weer eens een grens. Lees maar verder op pagina 9.

Dit vind je misschien ook leuk

2 reacties

Rail sailer 13 maart 2019 - 13:44

Beste Ton en Chris,
Wat een mooie verslagen maken jullie.
Is het mogelijk om de verhalen/verslagen te downloaden? Wij willen in april naar de Balkan en zouden blij zijn als dat zou kunnen
Blijf genieten en deze mooie verslagen maken
Groet rail

Reply
Chris 15 april 2019 - 11:33

Hoi Rail,

Bedankt voor je compliment! Sorry voor mijn late reaktie, we komen net thuis uit Marokko en ik heb een tijd niet aan de site gewerkt. Ik heb je vraag even doorgestuurd aan mijn zoon, hij helpt me met “Wordpress”, de nieuwe site. Zij antwoord:
Hmm, het makkelijkste is:
Met ‘rechtermuis, opslaan als’ (op een willekeurige plek op een webpagina, behalve op een foto/plaatje) kun je makkelijk een pagina opslaan.
Zo kun je de verhalen offline (want daar gaat het om denk ik?) gewoon lezen.
Zelfs incl. de foto’s volgens mij. Want die zijn al geladen en opgeslagen in de ’tijdelijke internet bestanden’.
Ik heb dit even gecheckt en het werkt, inclusief de foto’s! Ik wens jullie heel veel reisgenot in de Balkan.

Reply

Schrijf een reactie