De Zwitserse Sixtijnse kapel
Vlakbij de Italiaanse grens bekijken we de Zwitsers Natuurcamping Morteratsch bij Pontresina: een schitterend uitzicht en mooie ligging tussen allerlei stromende beekjes, maar we kunnen geen leuk plekje meer vinden, het is er druk.
We rijden de mooie Albulapas met haar blauwe bronmeren en een intrigerende spoorlijn, die plots ergens uit een tunnel komt en via allerlei krullen, viaducten en tunnels ook omlaag probeert te komen. De camping in Filisur vinden we niks mede omdat er net een festival gaande is met op de hellingen naast de camping honderden tentjes met zich alvast indrinkende jongelui.
Camping Julia
Camping Julia in Savognin lijkt op het eerste zicht ook vreselijk, we staan ingeklemd tussen de stacaravans met uitbouw.
Maar: er is supersnel en wachtwoordloos wifi, een warm zwemmeer en je mag gratis met de kabelbaan! Gaan we morgen doen, want hij sluit om 16.30. We fietsen rond het zwemmeer en in het stadje.
7 juli
Camping Julia valt toch wel heel erg mee, we hebben vriendelijke buren en het sanitair is luxe. En nu eerst met de naastgelegen kabelbaan omhoog: eerst met een stoeltjeslift naar 1600 meter hoogte en dan met een gondel naar 2120 meter hoogte. We hebben mooi helder weer, dus heel mooi uitzicht. Bovenaan zien we een alpenflora-wandelroute, echt iets voor ons!
We leren weer enkele namen van planten die we vaker zien en er is zelfs een bordje met “edelweisz”, helaas zitten er nu geen bloempjes aan het plantje.
Kleine en grote jongens komen met hun gehuurde “mountaincarts” (skelters met brede banden) uit de kabelbaan en suizen de speciaal daarvoor aangelegde grintweggetjes af, leuk!
Weer beneden gaan we zwemmen in het meer (Lai Barnagn), het is fris, maar absoluut niet koud. Het lijkt of het is aangelegd, de bodem is van beton. Vers water komt uit de naastgelegen rivier.
Sixtijnse kapel
Het is al bijna 13.00 als we van de camping vertrekken. We willen naar een 12e-eeuws kerkje in Zillis , ook wel de Sixtijnse kapel van de Alpen genoemd, vanwege het bijzondere plafond. Eerst naar een ander gebouw voor een informatief filmpje etc. Eigenlijk is het plafond een soort wereldkaart met rondom de zeemonsters en binnen de beschaving nl. het Christendom. De 153 houten panelen zijn allemaal ongeveer 1 x 1 meter.
We kijken in het kerkje en er ligt een doos met spiegels, om nekpijn te voorkomen, wel zo prettig. Helaas mag je hier binnen geen foto’s maken. Zoek zelf maar een plaatje erbij.
Maar waarom zo’n bijzonder meesterwerk hier? Het zal alles te maken hebben met de eeuwenoude zeer moeilijke handelsroute door de nauwe kloof van de Rijn: de “via mala”. Waarschijnlijk was Zillis ook voor pelgrims een pleisterplaats, zo vlak aan de zuidkant gelegen. Lees verder op pagina 12.