Home Reisverhalen Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

door Chris
Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Een pilsje in Plzeň

In het Tsjechische Telč hebben we gisteren een nieuw kaartenboek gekocht van 1:100.000, dus we kunnen nog kleinere weggetjes nemen… Eerst eentje door de heuvels en dan een paar kilometer een steeds modderiger wordend pad door een bos. Soms moet je zelfs door een greppel om aan de andere kant van een boomwal verder te kunnen.

Plots springt er op vier meter afstand een flinke ree over het pad, geweldig! Onmiddellijk staan we stil (niet zo moeilijk in de eerste versnelling), vaak komen er immers nog een paar. Dan verandert het pad in twee sporen van plat gras door een weiland. En dan wordt het pad weer iets beter en naderen we weer een dorp.

We arriveren vroeg op camping “Na Staré Papírně” van een familielid van een collega van Ton. Het gaat al snel af en toe regenen dus we zitten alweer binnen als we de grijze bus van de eigenaren (Harry en Hetty) zien. We worden hartelijk ontvangen, sinds vijf jaar runnen zij deze camping. Er staan op het moment nog een paar Nederlanders op de camping, maar er is plek zat, we staan mooi aan de rivier.

’s Avonds gaan we naar het restaurant. Na een biertje met Harry, Hetty en hun vrienden, gaan we poolen. Daarna eten we kroketten met mosterd en een frikandel speciaal, lekker!

23 mei
We willen naar het westen en Hetty legt ons uit, dat we een stukje terug een weggetje kunnen volgen dat naar een smalle brug over de Lužnice-rivier gaat:

Dan bekijken het schitterend gelegen Zvíkov kasteel:

We willen overnachten op een plek bij een visvijver middenin de bossen, waar we fijne herinneringen aan hebben. De expeditie wordt voortijdig afgebroken door een te nat en blubberig pad. Maar ach, we weten hier nog wel een afgelegen visvijver in de buurt:

Een rondleiding door de pilsfabriek

24 mei
Het was erg koud vannacht. Ook de wegen hier in het westen van Tsjechië kunnen plots behoorlijk slecht zijn:

Ooit zouden we de pilsfabriek in Plzeň eens gaan bekijken, dat kunnen we nu dus wel doen, om het weer hoeven we het niet te laten. We vinden het gemakkelijk, het symbool van de fabriek is de dubbele poort die op de toeristenborden staat aangegeven:

Maar voordat de rondleiding (190 kronen p.p.) begint hebben we nog anderhalf uur om het centrum van de stad te bezichtigen.

Het is niet ver lopen, maar omdat we ook nog uitgebreid ergens eten, moeten we ons toch nog haasten. We zijn precies op tijd terug en de rondleiding is zeer de moeite waard. Eerst met een bus naar de fabrieken:

Dan gaan we met een enorme lift ondergronds.

Aan het eind krijgen we een vers getapt pilsje uit het vat. Maar omdat ik nog ga rijden, krijgt Ton ook de mijne, hij is verrukt!
We zoeken nog naar vele campings en komen dan uiteindelijk terecht bij camping Luxor, die we al kennen, vlakbij Mariánské Lázně en we hebben geluk, omdat door de nieuwe eigenaren het seizoen geopend wordt, is er vanavond een feest met lifemuziek!

Dus, ondanks de kou en de regen hebben we toch nog een leuke laatste avond!

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie