Home Reisverhalen Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

door Chris
Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Tjechisch heksenfeest

Op weg naar het oosten bezoeken we zeven winkels omdat we drie dingen willen hebben: in het laatste winkeltje zes plakjes ham voor €0,40!

Verder zien we ergens een ouderwetse spoorwegovergang: met rood en wit geschilderde boomstammen en een katrolsysteem met ijzeren kettingen wordt de weg afgesloten, dan houdt een man een vlaggetje uit een raam ten teken dat de machinist door kan rijden(?)

Dan zoeken we een camping: op de camping op de tafelberg Ostaš in de buurt van het prachtige Adrspach (we waren hier in 2006) ben je alleen welkom met een tent! De volgende camping gaat pas over twee dagen open, de derde is een Nederlandse camping en de eigenaren zitten waarschijnlijk ergens het Koningslied te zingen. De vierde gaat pas 1 juni open en na veel zoeken en drie uur later vinden we een camping waar we kunnen staan!!! Het is eigenlijk geen camping, meer een verzameling vakantiehuisjes, maar we zijn welkom! Špinka heet het hier.

Ondertussen is net de zon weg en waait er een stevig windje over het naastgelegen meer. De overijverige eigenaar vertelt dat er hier vanavond een vreugdevuur en een heksenfeest met life-muziek is.

Een heel lief echtpaar

Het wordt een gezellig feest met veel bier met slagroomkoppen schuim en becherovska, een echtpaar trakteert ons. Zij is universiteitsdocent Duits en hij professor geschiedenis en burgemeester van Opava. Ze hebben al 30 jaar een primitief onderkomen op deze zeer primitieve camping (met bosplee, of hoe noem je zoiets wat niet doorspoelt en waar je je handen niet kunt wassen). Ze geven ons nog wat tips over bezienswaardigheden in de buurt en een Spa in Slowakije. En we genieten samen van het Tsjechische bier.

Dan wordt ondanks de wind, de brandstapel, waar ondertussen een versierde pop/heks op is gezet, aangestoken. Iedereen gaat naar buiten. We kletsen wat met jongelui.

Ondertussen is in de feesttent de life-muziek begonnen.

Een heks en een tovenaar openen de dansvloer met een woeste dans en een verse tak, en dan gebeuren er nog veel meer rare dingen. Uiteindelijk staat men op de tafels te dansen en vliegen twee vrouwen elkaar in de haren, diverse mensen helpen de ruzie weer te sussen. Maar goed, dat is helemaal aan het eind van de nacht. Ondertussen weten we door gesprekken met de jongelui, nu ook waarom Tsjechen soms zo stug lijken: ze schamen zich omdat ze geen Engels spreken, maar het zijn gewoon hele lieve mensen.

Brak op zoek naar een warme douche

1 mei
Brak wakker, paracetamolletjes en verder slapen tot 14.30! Ton gaat de primitieve douche uitproberen, maar ondanks de belofte van de vriendelijke eigenaar is die ijskoud.

In het vlakbij gelegen Červený Kostelec doen we boodschappen en halen we eten in een snacktent, alle normale restaurants zijn vandaag gesloten. In die snacktent staat de vrouw van de campingeigenaar, die gisteren tot diep in de nacht bier met schuimkragen stond te tappen, alweer de plaatselijke jeugd van vette happen te voorzien.

Op camping Brodský, die hemelsbreed een kilometer bij de vorige vandaan ligt, vinden we minder gezelligheid, maar wel elektriciteit en een warme douche.

Ton:
In een apart gebouw tegenover de w.c.’s zijn zes doucheruimtes zonder deurtjes, een grote standaard om kleren aan te hangen en…. een muntending. En dat werkt als volgt: Oh, nee, even wachten, eerst uitkleden, dan muntje van 10 kronen in ’t ding en er gaat een rood lichtje knipperen bij het nummer van de douche die je mag gebruiken. Rennen, want het water stroomt al! En dan de verrassing: het water is steenkoud! Eerst maar weer aankleden en navraag doen…. Het blijkt dat alleen het damesdouchegebouw nu functioneert. Gelukkig zijn er weinig gasten op de camping. Als je douchetijd bijna om is, stopt het water een paar keer als waarschuwing.

2 mei
Chris:
Het ochtendritueel op zijn elfendertigst duurt bij ons al gauw vijf uur: tussen de buitjes door koffie zetten en verder veel iPadten en even de site uploaden.

Een holle kaneelkoek

Dan rijden we naar het dal van de grootmoeder. Na enig zoeken en diverse suffe wandelingetjes later, vinden we een soort park waar het standbeeld van Babicka zou moeten staan. Elke Tsjech kent dus wel de verhalen van de beroemde 19e eeuwse schrijfster Bozena Nemcova over het dagelijks leven van de oma met haar vier kleinkinderen in het idyllische dal van de Upa. Zoals bij ons “Jip en Janneke”. Het grote aantal bezoekers (vooral schoolkinderen) staat niet in verhouding tot wat er te zien is, al genieten we van enkele bloeiende bomen en een man die ons een lekkere holle kaneelkoek maakt.

In het naburige Slič eten we zalig in een verder leeg restaurant: Ton de verrassing van de kok en ik vlees in romige kaassaus, de Tsjechische keuken bevalt ons wel.

Omdat het nog steeds droog is besluiten we de Natuurgalerij van Bethlehem te bezoeken. De beroemdste Tsjechische Barokke beeldhouwer, Matthias Bernard Braun, heeft hier samen met zijn leerlingen vanaf 1723 een omvangrijke collectie beelden gehouwen. Vanaf het Barokke hospitaal bij Kuks staat het goed aangegeven.

Het ligt een paar kilometer naar het westen. Vanaf de verder lege parkeerplaats is het nog een halve kilometer lopen en wat we dan zien is echt heel bijzonder:

Jammer dat sommige beelden beschadigd zijn, maar mooi dat er mos op zit! Het is nu een van de 100 meest bedreigde cultuurmonumenten te wereld. We bekijken alle ongeveer tien sculpturen.
In de omliggende dorpen zien we ook genoeg mooie dingen, heerlijk is dat trouwens, zoveel mogelijk over witte en gele weggetjes rijden.

Hele lieve campingeigenaren

Bij het Rozkoš-meer rijden we gruwelend langs een enorme camping op zoek naar een rustiger exemplaar. We vinden een paar kilometer verder aan het meer Kemp Pohoda u Hanušů. We zijn meteen gecharmeerd van de mooie plek, de humoristische eigenaren en de gratis snelle wifi. De eigenaar vertelt dat er soms 5000 gasten per nacht op de grote camping verblijven. De eigenares gaat snel het sanitair schoonmaken, want we zijn de eerste gasten en vanwege het slechte weer had ze ons nog niet verwacht.

We zitten nog vrij lang buiten, maar dan zijn we zodanig verkleumd dat we ook meteen onder de dekens gaan liggen, nog een borreltje en dan weer lekker pitten, ’t is al 22.00 geweest!

3 mei
Om 6.45 wakker, ’t regent weer eens. Op advies van de campingbaas gebruiken we dezelfde douche, het duurt nl. even voordat ie warm wordt. Vanwege het slechte weer bedenken we allerlei plannen, die we ook meteen weer laten varen: teveel keuzes voor een vakantiedag, we zien wel….

Nog even een goeiemorgenfoto van deze aangename camping en laten we dan dwergen gaan bekijken in Novo Mesto. Lees maar verder op pagina 4.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie