Home Reisverhalen Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

door Chris
Tsjechië en Slowakije voorjaar 2013

Op de grens

Vlak na de grens bij Makov van Tsjechië naar Slowakije voel ik me even heftig beroerd, zouden die kipschnitzels toch niet goed zijn geweest? Ik trek wit weg en het wordt me zwart voor de ogen. Na 5 minuten achterin het busje liggen voel ik me weer goed!

Na zo’n vier keer verkeerd rijden bereiken we camping Varín, waar we de sleutel van bungalow 3 krijgen, want in het sanitairgebouw is te weinig water.

In tegenstelling tot in Tsjechië moet je hier heel veel formulieren invullen, ’t kost € 11,30 (zonder elektrisch) en in euro’s (af)rekenen is dan weer lekker makkelijk in dit land. We lopen snel naar het restaurant waar volgens de baas een spannenede ijshocky-wedstijd gaande is. We zitten het grootste deel van de avond daar, er komen ook veel dorpsbewoners. Op de camping staat verder slechts één camper.

Een dag in het bronnenbad

7 mei
We leveren de sleutel van bungalow 3 weer in en rijden naar een thermaal bronnenbad in Bešeňova, tip van onze Tsjechische vrienden van het Heksenfeest. Bij de kassa kun je kiezen uit drie gebieden: het thermengedeelte (warme bruine bronnen buiten), een binnenbad (met enorme glijbanen) en een sauna. We nemen de eerste en de laatste en inclusief de huur van een badjas kost het 30 euro p.p. We krijgen elk een armbandje waarmee we op het terrein door de door ons betaalde poortjes kunnen.

Na het dobberen in de bruine badjes gaan we naar de “relax-ruimte”, hetgeen meer een snackbar lijkt, maar we kunnen er water kopen.

We verkennen alles en als we weer eens in zo’n lekker bad hangen, barst er net een onweersbui los. Mensen hollen naar binnen, want ja, je zou eens nat kunnen worden….

We gaan de sauna in, je krijgt een lakentje om je te bedekken, en dat moet je zoveel mogelijk om houden, behalve onder de douche en in de whirlpool. Leuk om al die sauna’s, afkoelmethodes, etc. te ontdekken. Er is ook een 24-karaats gouden bank, heel goed tegen reuma misschien en erg lekker.

Als je eenmaal de sauna uitgaat mag je er niet meer in, dus we trekken onze natte zwemkleding weer aan en gaan een restaurant zoeken. Een chagrijnige dame zegt na weer een poortje dat we 12 euro p.p. moeten betalen en we krijgen nu ook een groen armbandje waarmee we door een volgend poortje kunnen. Het is selfservice en tot 16.00 staat het vol met lunchgerechten.

Tatra-bergen

Na deze zalige relax-dag zoeken we een camping die niet al te ver meer is. Aan de andere kant van het Liptovská meer, vinden we Maracamping, waar net een verbouwing gaande is. Een groot hek staat schuin over het terrein en ’t sanitair is tijdelijk en simpel.

8 mei
We moeten nog betalen, inschrijven kon gisteren wel, maar betalen kan alleen tussen 8 en 17 uur. De camping kost €21,40 (incl. elektr.), erg duur voor wat er (niet) is.

Bij Liptovsky Jan rijden we een dal van het Kleine Tatra gebergte in, we zoeken warme bronnen, grotten en een restaurant. Het eerste vinden we niet, het tweede is zonde want de zon schijnt, en het derde vinden we tussen de ouders met peuters, altijd koddig om te zien. We rijden langs het riviertje tot we niet verder kunnen.

Dan een stukje snelweg (vignet!) langs de indrukwekkende hoge Tatra, om snel bij een 60 km lang wit weggetje te komen, we willen nu echt heel graag een keer vrij kamperen! De eerste 10 kilometer is vol met gaten, we rijden stapvoets, ons busje Bukur vindt het geweldig! Dan is er rechtdoor iets afgesloten en gaan we linksaf, we komen in een dorpje. Ik vraag hoe het heet: Ihlany.

Eindelijk weer eens vrij kamperen!

Ships, dan kunnen we dus niet dat witte weggetje volgen, maar terug waren wel plekjes….
Al na de eerste poging vinden we een superplek, bijna onzichtbaar vanaf de weg.

We kunnen biertjes koelen in een beekje, de zon schijnt, we genieten van de prachtige natuur en vogelgeluiden. Na een wandeling kijken we nog lang naar de sterrenhemel: de grote Beer staat erg hoog en we zien Venus.

9 mei
Behalve twee jongens die met een trekkarretje verderop takken gaan verzamelen, zien we helemaal niemand op deze plek.

Ons doel voor vandaag is het Nationaal Park Pieniny op de Poolse grens waar we op een vlot willen varen. Alweer een wit weggetje brengt ons hierheen. We bestuderen eerst uitvoerig welke van de vier campings we zullen nemen: de mooiste is helaas (nog) gesloten en die bij een pension is eigenlijk niks.

Dan lekker brunchen met uitzicht op de vrij brede grensrivier (de Dunajec) met vele vlotten en een peuterklasje met twee juffen, dat in peutertempo een ochtendwandeling maakt.

Als we uitgegeten zijn gaan we naar het vlotten-vertrekpunt waar men ons vertelt dat er pas over drie uren weer wordt gevaren. Misschien bij een ander vertrekpunt suggereert men. Aldaar kunnen we mee voor 10 euro p.p. maar we moeten wel even wachten tot er meer mensen zijn die mee willen. Na anderhalf uur komen er twee motormannen en kunnen we varen.

Vlottentocht

Ondertussen hebben we bij de buurman twee mountainbikes (4 euro p.p.) geregeld voor de terugtocht. Er worden steeds vijf lange smalle houten boten aan elkaar gekoppeld zodat het een best stabiel geheel is. Twee gidsen in de plaatselijke klederdracht besturen het vlot met lange stokken.

De tocht door de 10 kilometer lange kloof zal ongeveer 1 uur en 20 minuten duren, maar eerst pikken we nog ergens vier toeristen op. In het Slowaaks wordt allemaal keurig uitgelegd wat er allemaal te zien is.

Behalve een paar stroomversnellinkjes en rotswanden is er volgens ons niet veel te zien, maar dan terug! Met wapperende haren (nou ja, Ton niet en ik eigenlijk ook niet omdat in dit land fietshelmen verplicht zijn) racen we over het spannende smalle pad langs de rivier!

Na een uurtje zijn we weer bij het vertrekpunt. Met het busje naar de camping van onze keuze waar we meteen het zwembad in plonsen, lief detail: er hangt voor de gasten een warm water slang in het zwembad, nog liever detail: we zijn de 5e en 6e gast. Er is ook een fijn en mooi restaurant op de camping met aardige bediening, en erg snelle wifi!

10 mei
De douche is vandaag ondanks het douchemuntje koud. We ontbijten in het restaurant en daarna verschonen we ons bed en reorganiseren we wat in ons busje: we zijn bijna op de helft van de reis.

In Stara Lubovna gaan we kleren kopen, in diverse leuke kleine winkeltjes kopen we vijf broeken voor ruim 100 euro, waaronder zo’n ontzettend leuke Slowaakse ruitjesbroek met grote effen vlakken.

Twee reeën stormen op ons af

Er lopen diverse groepen adolescenten te zingen op straat, ze zien er dronken uit en hebben een groot bord met foto’s en namen bij zich, ze gaan bedelend en musicerend de winkels en barretjes af. Het blijkt dat ze vieren dat ze zijn geslaagd, alleen bij het vak Engels heeft niemand opgelet.

In Bardejov weer van dergelijke groepen op het centrale plein waar we eten. We zien de motormannen (van het vlotvaren) weer en er lopen veel moeders met kinderwagens. Als we de plaatselijke basiliek in willen, is een kudde toeristen ons voor en aangezien er betaald moet worden, moeten we achteraan sluiten, volgende kerk dan maar.

Morgen willen we een gebied met houten kerkjes bezoeken en aangezien hier geen campings zijn, mogen we weer vrij kamperen, joepie! En de eerste poging is alweer raak: een slecht pad door de heuvels, dan een bosje door en voila: hier staan we uit het zicht, weliswaar een beetje scheef, maar ook dat lost Ton op door enkele stenen onder de wielen te plaatsen.

Een flinke wandeling doet ons een enorme mestvaalt en een uitkijkhutje op palen ontdekken en tijdens de schemering plots een onbekend geluid, ik kijk opzij: “Ton, er komt iets aan”, een groot beest komt met een rotvaart recht op ons af aanhollen, om de hoek van een bosje, met in zijn kielzog een tweede. Voordat ik echt kans krijg om te schrikken, buigt het samen met zijn achtervolger af waarna ze elegant in het bosje verdwijnen. Over het pad zien we ze nog een keer, ’t zijn gewoon twee reeën.

’s Avonds komt de sterrenhemel tot zijn recht: de Grote Beer en de Kleine Beer, de Cassiopeia. De melkweg zien we niet, toch een beetje heiige bewolking. Lees maar verder op pagina 7.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie