Albanië 2010

door Chris

Trebinje in de slangenvallei

Chris: De Popovo Polje is een vallei met veel spinnen en slangen.

 

We nemen de eerste brug naar Ravno en in het dorpje Zavala rijden we naar de Vjetrenica Grot waar een werkelijk ijskoude wind (vjetar betekent “wind”) uit de ingang waait, de grot is gesloten.
Na een brug over de hier gekanaliseerde rivier en wat paden door de vlakte volgen we de saaie hoofdweg naar Trebinje. Het eerste wat we zien als we het stadje naderen zijn ingenieuze waterraden die water omhoog pompen een irrigatiekanaal in.

In Trebinje slenteren we door de oude stad aan de rivier de Trebišnjica, die hier bovengronds stroomt.

We kopen ansichtkaarten en vragen naar het postkantoor. Bij het loket “Philatelia” kun je postzegels kopen maar dat moet wel in de lokale valuta, gelukkig heeft de buurman een loket “exchange”. De beambte moet wel een beetje lachen om deze bureaucratie maar helaas, het is niet anders.
Tegenover de lokale markt is een fijn restaurant: kalfsvlees met gekookte aardappelen en groentes en Montenegrijnse steak, gevuld met een kaas-cognac-mengsel.

De politie houdt ons aan als we naar de mooie oude zoveelbogenbrug gaan, we voeren per abuis geen verlichting! De zeer norse agent wil uiteindelijk toch de 20 euro boete niet hebben, heel vreemd. We krijgen de mooie brug niet mooi op de foto van deze kant en rijden eerst door naar een overnachtingsplek bij een kapelletje met kerkhof aan het stuwmeer een paar kilometer stroomopwaarts van Trebinje. Op een schiereilandje is nog het oude kerkhof te zien, nu domein van reigers, zeemeeuwen en andere vogels.

Verdronken kerkhof

Even relaxen en dan bekijken we het schiereiland met de oude kapel en oude graven. We moeten met de crocks door het water waden en dan over een oude brug die bijna geheel in het water staat.

Ik ga zwemmen, ijskoud! We wandelen verder langs het stuwmeer maar na een dikke kilometer stopt de weg bij een gemeenteopslag o.i.d.
’s Avonds vallen er een paar spatjes, het is zwoel, de krekels gaan enorm tekeer. Prachtig. Ineens een stortbui, snel wij en de stoeltjes in het busje. Dit gebeurt nog een paar keer en dan breekt de heldere hemel weer open en zien we alle sterrenbeelden die we kennen en de melkweg.

Hoogtepunt van de dag: de shortcut. Dieptepunt van de dag: politiegezeur. 102 kilometer gereden

9 september
7.10 wakker, zonnig, ontbijt in de schaduw! Ze hebben hier grappige kaas: het heet “happy cow” en het lijkt sprekend op “la vache qui rit”. We gaan zwemmen, twee vissers kijken toe en vinden het stoer: de duimen gaan omhoog! Dan kijken we nog even bij het kerkhof en daar kunnen we ook ons water bijvullen.

We bedanken traditiegetrouw het plekje, geven elkaar een knuffel en op naar nieuwe avonturen! Als we wegrijden zien we nog allerlei muurtjes in het water rond het schiereiland.

We rijden door Trebinje, zien een politieauto zonder verlichting (haha) en gaan omhoog naar de berg Leotar, eerst via een brede asfaltweg richting Bileća waar een beetje slimme koe zich niet waagt:

Naar de top van de berg Leotar

Dan na een kilometer of vier vlak voor een soort gasstation slaan we scherp terug af naar links een heel steil en smal 4×4-weggetje op, dit gaat uiteindelijk naar paraglidingpunten en een zendmast met uitzicht tot aan de Adriatische Zee. Het is alleen errug steil en het zweet staat in mijn handen, gelukkig merkt Ton aan mijn haastige rijsteil (bang dat de motor afslaat) dat ik het doodeng vind. Ik stop bij een parkeerhaventje, we maken foto’s.

En dan vind ik dat Ton maar moet keren en terugrijden. Hoger heeft toch geen zin want het uitzicht is hier al prachtig. Ton rijdt heel rustig naar beneden, ach, het valt wel mee ook.
Terug in Trebinje toch nog even naar die mooie Turkse bogenbrug uit 1574:

Deze brug verdween trouwens onder water na de bouw van een stuwdam en werd in 1966 naar deze plek verplaatst.

Ton: Dan verlaten we Trebinje en rijden richting Montenegro, eerst langs de rivier (met mooie zwemplekjes) en dan gaat de weg de bergen in, het uitzicht is prachtig. De grens is op een “top”-locatie, een 1045 meter hoge pas. Lees maar verder op pagina 4.

Dit vind je misschien ook leuk

Schrijf een reactie